Logo

Forsterkerdel

Et av de største forskjellene på mellom de forskjellige produktene er selve forsterkeredelen. Forskjellene ligger i effekt og antall kanaler som de har tilgjengelig.

Mens de enkleste receiverene har 5 kanals forsterkere som yter rundt 50 watt har de dyreste forsterkene hele 10 kanaler med opptil 200 Watt ytelse og ved bruk av seperate løsninger kan man gå for enda kraftigere effektforsterkere. Hva man har bruk for i sin egen hjemmekino avhenger i størst grad av hvilke høyttalere man skal bruke sammens med utstyret og selve rommet hvor man har hjemmekinoen. F.eks vil et satelittsystem med små høyttalere og aktiv sub som regel kreve langt mindre enn store høyttalere.

Det er forskjellige typer forsterkerteknologier som benyttes i hjemmekinoforsterkere og effektforsterkere. I hovedsak er det klasse B som er den tradisjonelle teknologien og det er klasse D som ofte kalles digitale forsterkere basert på at de jobber med pulser som minner om binære verdier. Klasse D er mer kompleks å få til, men fordelen er langt høyere virkningsgrad som gjør at man trenger mindre kjøling og kan dermed bygge kraftigere forsterkere i samme kabinett. Virkningsgraden på klasse B er typisk 50% (dvs 50% av effektforbruker går til høyttalerne, resten blir varme), mens klasse D ofte ligger rundt 90% virkningsgrad.

Forsterkereffekt og oppgitt strømforbruk
Harman / Kardon er en av de største produsentene på markedet når det gjelder hjemmekinoreceivere. De bruker aktivt i sin markedsføring at man bør sjekke det oppgitt strømforbruket på baksiden av forsterkeren for å se hva den virkelig yter. De hevder i sin reklame at de fysiske lovene tilsier at konkurrentene ikke kan ha så kraftige forsterkere som de påstår da de ofte oppgir større effekt enn hva som er oppgitt som forbruk. For fysisk er det slik at det er umulig at noen forsterker kan gi mer effekt ut enn hva det forbruker av nettet.

Hjemmekino.no er enig i at en forsterker ikke kan gi mer effekt ut enn hva som er den trekker av strømnettet. Med tradisjonell oppbygning har man som regel rundt 50% virkningsgrad DVS, at hvis den trekker 100 Watt så vil man få ca 50 Watt ut til høyttalerne og resten vil bli varme. Det vi derimot er helt uenig i er at man kan se på baksiden av en forsterker hvor kraftig den er utifra oppgitt strømforbruk. For det finnes ingen standard på hva som skal oppgis på baksiden. De fleste oppgir en slags middelforbruk og dette er langt ifra hva f.eks Harman /Kardon som oppgir hva den forbruker ved maks belastning.

Millers Audio Research er et firma som lager og designer utstyr for å teste hjemmekinoreceivere. De har gjennomført nøye tester av flere hjemmekinoreceivere for å teste den virkelige ytelsen. Resultat viser at Harman/Kardon som oppgir klart størst strømforbruk også er den forsterkeren som yter minst. Nedenfor ser du en tabell med resultatene. Klikk på linkene for å se testene eller den oppgitte effekten. Resultatet viser klart at det ikke finnes noen sammenheng mellom oppgitt forbruk og hva forsterkeren yter. Desverre blir dette brukt som et argument av en rekke selgere og forhandlere og vi mener denne type markedsføring er direkte villedning av forbrukere.

ForsterkerOppgitt forbrukYtelse 5 kanaler 8 ohm
Harman/Kardon AVR630 1040 Watt ca 512 Watt
Pioneer VSX-AX5i 600 Watt ca 685 Watt
Yamaha RX-V2400RDS 500 Watt ca 555 watt
Denon 3805 390 Watt ca 650 Watt

Bi-amping og brokobling
Da de fleste forsterkerne er 7.1 forsterkere, mens mange fortsatt kun har 5.1 oppsett tilbyr mange forsterkere muligheten for å kunne biampe forsterkerne slik at man bruker 2 kanaler pr høyttaler for fronthøyttalerne.

Annonse
Hjemmekinoforsterkerguide
I vår omfattende hjemmekinoforsterkerguide får du forklart de fleste egenskaper en hjemmekinoforsterker kan ha og hvilke betydning de forskjellige egenskapene har. Guiden er delt opp i forskjellige tekniske områder og nedenfor kan du velge den delen du ønsker å lese.
Forum - Siste innlegg