Logo

Lydegenskaper og funksjoner

I tilegg til surrounddekoding har de forskjellige hjemmekinoforsterkerne en rekke lydfunksjoner. Denne delen av guiden dekker de vanligste funksjonene.

Tonekontroll
En del hjemmekinoforsterkere har bass og diskantkontroll for bruk når man lytter i stereo. Disse kontrollerne fungerer slik som man kjenner det fra vanlige stereoforsterkere ved å øke/senke diskant og bass avhengig hvordan man stiller kontrolleren.

Loudness
Loudness er en funksjons som øker bassen ved lave volum. Dette for å motvirke det menneskelige ørets lave følsomhet for bass med lavt volum. En del hjemmekinoforsterkere har en slik funksjon.

Pure Audio
Da dagens forsterkere er stappet med funksjonalitet som påvirker lyden enten ved hjelp av romkorreksjon eller at andre kretser forstyrrer inn har ofte mange hjemmekinoforsterkere en modus som gjør at all romkorreksjon blir koblet ut og alle bildekretser slås av. Dette for en mest mulig uberørt stereogjengivelse.

Lipsync justering
Da en del av projektorene og spesielt TV-apparatene er utstyrt med avansert bildebehandling, skjer det ofte at denne bildebehandlingen er såpass krevende at den krever noe tid å utføre. Dette gjør at bildet kan bli litt forsinket på selve skjermen i forhold til det som sendes ut fra f. eks en DVD-spiller. Dette fører igjen til at lyden kommer før bildet og man opplever at lyd og bilde ikke stemmer overrens. Dette er spesielt merkbart ved tale der lyden og leppenes bevegelser ikke stemmer overrens. Derfor har mange forsterkere en såkalt lipsync justering slik at man manuellt kan forsinke lyden slik lyd og bilde stemmer overrens. Typisk kan man justere denne forsinkelsen i steg fra 0 ms til 100-200 ms.Noen forsterkere støtter automatisk justering via HDMI hvis TV-apparatet støtter denne funksjonen.

Basshåndtering
Da man som regel ikke har store nok høyttalere til å gjengis bassen fullstendig for alle kanaler er hjemmekinoforsterkerene utstyrt med lavpassfilter. Denne filteret sender basslyden under en satt frekvens til subwoofer eller fronthøyttalerne. Mange forsterkere har felles delefrekvens for alle høyttalere, mens de mest avanserte har mulighet til forskjellig delefrekvens for de forskjellige høyttalergruppene.

Annonse
Hjemmekinoforsterkerguide
I vår omfattende hjemmekinoforsterkerguide får du forklart de fleste egenskaper en hjemmekinoforsterker kan ha og hvilke betydning de forskjellige egenskapene har. Guiden er delt opp i forskjellige tekniske områder og nedenfor kan du velge den delen du ønsker å lese.
Forum - Siste innlegg