Logo

Tilkoblinger

Det er ingen andre komponenter enn hjemmekinoreceivere og forsterkere som har en så stor variasjon og utvalg av tilkoblingsmuligheter. Her finner du både lyd og bildeinnganger /utganger i alle mulige slags formater.

I denne delen av guiden går vi gjennom alle aktuelle tilkoblingstyper, og forklarer hvilken funksjon disse har.

Innganger

HDMI-innganger
I dag er de aller fleste hjemmekinoforsterkeren og hjemmekinoprosessorene utstyrt med flere HDMI-innganger. HDMI har overføringskapasitet for både HD-lyd som Dolby TrueHD og DTS HD Master Audio i tilegg til HD-oppløst bildesignal fra f.eks Blu-Ray. Se HDMI-guiden for mer informasjon. Utstyr som har HDMI som er aktulle å koble til er DVD-spillere, PC, Blu-Ray-spillere, Playstation 3, Digitalt bakkenett dekodere, kabel-tv dekodere og XBOX 360. Antallat HDMI-innganger varier fra 3 til 7 på modeller i salg i dag, mens utgåtte modeller kan ha færre.

Komponent tilkoblinger
Komponent er en ren bildetilkobling som tilbyr mulighet til å sende signal helt opp til HDTV format 1080p. Koblingen består av 3 RCA-kontakter. Utstyr med komponent som er aktuelle å koble til er f. eldre versjoner av XBOX 360, eldre DVD-spillere, eldre satelittmottakere. Noen påkostede modeller er utstyrt med komponent BNC kontakter.

S-video og kompositt tilkoblinger
S-video og kompositt er de to dårligste bildetilkoblingene hvor s-video er best av dem. Man bør tilstrebe seg til å unngå å bruke disse tilkoblingene, men på en del utstyr er det ikke tilgjengelig annet. Utstyr som er aktuell å koble til er gamle DVD-spillere, satelitt og kabeldekodere og gamle spillmaskiner som playstation 1 og 2.

Analoge lydtilkoblinger
Analoge lydinnganger består av høyre og venstre lydinngang. Disse brukes til kilder som f.eks CD-spiller og tuner. De fleste receivere er utstyrt med kun rca innganger, men noen avanserte har også XLR-innganger for balansert lydoverføring.

Digitale lydtilkoblinger
Det finnes flere former for digitale lydinnganger. De mest vanlige er optisk og koaksial lydinngang. Disse kan motta vanlig PCM digitallyd(f.eks CD) og digitale surroundformater som Dolby Digital og DTS. Ofte er disse lydinngangene mulig å tilordne en bestemt AV inngang, mens i andre tilfeller ligger det fast hvilken AV inngang de tilhører. For overføring av SACD og DVD-Audio er man avhengig av HDMI, iLink eller Denon link som brukes på noen av Denon receiverne.

Nettverkstilkobling
Svært mange av nye hjemmekinoforsterkere er nå utstyrt med mulighet å koble til nettverk. De fleste av dem har kun mulighet for kablet nettverk, men noen har også innebygd trådløs nettverkstøtte (Wifi).

USB-inngang
Mange hjemmekinoforsterkere har nå USB inngang for tilkobling av ekstern harddisk/minnepinne eller musikkspiller som IPhone/IPod. Ofte kan forsterkere spille av musikk og bilder fra USB, men noen få kan også spille av video.

Monitor utganger

HDMI-monitorutgang
HDMI-monitor utgang er utgangen som du benytter når du kobler forsterker til TV eller projektor for å overføre bildet av valgt signal på forsterkeren. Noen forsterkere har dobbel monitorutgang noe som gjør det mulig å koblet til både projektor og TV.

Analoge monitorutganger
De fleste hjemmekinoforsterkere er fortsatt utstyrt med analoge monitorutganger som komponent og kompositt/s-video for de som har gamle TV-apparater eller projektorer. Disse anbefales ikke brukt hvis man absolutt ikke må.

Utganger

Preout
Preout er utgang for å kunne koble til effektforsterker eller subwoofer til en hjemmekinoforsterker eller hjemmekinoprosessor. For hjemmekinoprosessorer er det en nødvendighet siden disse ikke har innebygd effektforsterker mens for hjemmekinoforsterker gir det en mulighet for å kunne la deler eller alle høyttalerkanalene drives av kraftigere eller bedre effektforsterk enn den interne. Alle hjemmekinoforsterkere har minimum en subwooferutang, mens de mest avanserte har preout for alle kanaler.

Sone utganger
Fra mellomklassen og oppover har mange hjemmekinoforsterkere mulighet til å kunne være lyd og bildekilde i flere rom. For å få dette til må enten ledige effektforsterkere intern i forsterker, eller man må benytte effektforsterkere i andre soner. Det finnes hjemmekinoforsterkere med opptil 4 soner. Det vanligste typen utgang er RCA kontakter for lyd, mens det finnes også avanserte hjemmekinoforsterkere med bildeutganger som s-video, komponent og kompositt og forsterkere som har digitale lydutganger for andre soner.

Trigger utganger
Trigger utganger er utganger som kan benyttes for å styre ekstern utstyrt. Dette kan f.eks være å sende et signal til en effektforsterker som benyttes i en annen sone om at den må slås på.

Fjernkontroll inngang/utgang
Noen hjemmekinoforsterkere er utstyrt med fjernkontroll inngang/utgang. Dette muligjør å styre andre produkter via et felles fjernkontroll/ir-øye.

Annonse
Hjemmekinoforsterkerguide
I vår omfattende hjemmekinoforsterkerguide får du forklart de fleste egenskaper en hjemmekinoforsterker kan ha og hvilke betydning de forskjellige egenskapene har. Guiden er delt opp i forskjellige tekniske områder og nedenfor kan du velge den delen du ønsker å lese.
Forum - Siste innlegg