Logo

HD DVD

HD DVD står for High Definition Digital Versatile Disc og er et av formatene som ønsket å bli etterfølgeren til DVD-formatet. I forhold til DVD har formatet fått over 3 ganger så stor lagringskapasitet som gir plass til høyoppløst bilde og bedre lyd. I denne guiden finner du alt du trenger å vite om HD DVD.

Den 19. november 2003 valgte DVD-Forum HD DVD som den offisielle etterfølger til DVD-formatet. DVD Forum består av en rekke produsenter som Panasonic, Pioneer, Philips, Toshiba og Sony. Bak forslaget til HD DVD standarden står Toshiba og en rekke andre selskaper. Den første HD DVD spilleren kom for salg i USA april 2006, og den første europeiske versjonen var i salg fra desember 2006. Den 19. februar 2008 annonserte Toshiba at de ville avslutte produksjonen av HD DVD pga av manglende støtte fra filmselskapene.

Tekniske spesifikasjoner HD DVD har veldig mange likheter på oppbygning med DVD-formatet. Platene har identisk fysisk størrelse og har muligheter til 2 lag med data på hver side. På HD DVD har hvert lag mulighet til 15GB med data, noe som gir en kapasitet på 30GB for en standard to-lags HD DVD plate. På DVD har man mulighet til 4,7 GB med data. Nedenfor vises en figur på hvordan lagene på HD DVD sammenlignet med DVD er delt opp.

Hvor mye innhold man får plass på en slik 30GB plate avhenger av hvilken kodek, bitstrøm og lydsystem man bruker på utgivelsen. F.eks bruker King Kong, som er en film på 187 minutter og med Dolby Digital Plus lyd, 27.4 GB med plass på platen.

Toshiba har også utviklet HD DVD plater som rommer 17GB pr lag, hvor platene har fått 3 slike lag noe som gir hele 51GB med lagringsplass. Når og om disse kommer i bruk til film er foreløpig ikke klart.

Annonse