Logo

Bildekalibrering ved hjelp av HCFR

Bildekalibrering ved hjelp av måleutstyr er faktisk langt billigere enn det mange tror. Ved hjelp av HCFR, gratis programvare utviklet av franske hjemmekinoentusiaster, er veien til best mulig bilde blitt betraktelig kortere. I denne guiden forklarer vi hvordan man bruker denne programvaren.

Selve programvaren kan du laste ned fra her. Siste versjon er 3.0.4. Last ned filen og installer på ønsket plass. Programvaren har funksjonalitet for måling av kontrast, gråskala og fargerom. Kalibrering av korrekt sortnivå og kontrast bør først justeres ved hjelp av DVE.

Colorimeter/måleprobe I tilegg til programvaren har man behov for en sensor. HCFR programvaren har støtte for flere sensorer. De mest aktuelle er den meget billige Spyder II sensoren og den endel bedre Pantone Eye One Display II sensoren.

Spyder II proben koster fra ca 1000,- mens Pantone Eye One Display II proben starter på ca 2000,-. Hovedforskjellen er at Eye One Display II er mere nøyaktig og klarer seg bedre på lave lyssnivå som gjør at den fungerer bedre til kontrastmålinger til produkter med godt sortnivå. Se vår offisielle HCFR tråd i forumet for en liste over steder man kan kjøpe disse sensorene.

HCFR støtter også en selvbygd sensor som står beskrevet på nettsiden til HCFR. Ulempen med denne er at man ikke vil få kalibrert denne sensoren skikkelig uten en referansesensor. Vi har ikke prøvd denne sensoren.

Testbilder For at programvaren skal ha en kjent referanse å måle på, må man bruke spesielle testbilder. Teamet bak HCFR har også lagd en DVD med testbilder som gratis kan lastes ned og brennes til DVD. Denne DVD'en finner du her.

Det finnes også kommersielle testplater som GetGray og AVIA som inneholder flere testbilder, men for bruk med HCFR funker HCFR sin egen helt utmerket.

HCFR platen inneholder testbilder for projektorer og tv-apparater. De er skilt om i to egne kategorier da det er noen skillnader. For projektor er testbildene heldekkende, mens for TV dekker de bare en liten del av skjermen.

Nedenfor vises menyen til HCFR platen. Som du ser har man testbilder med hele gråskalaen + testbider for primær og sekunderfarger. Ønsker man å måle on/off og ansi kontrast er det egne testbilder for dette.

Hvis man ønsker HD versjon av testbilder kan man bruke AVS HD 709 som er laget for Blu-Ray og HD DVD. Den kan lastes ned gratis her.

Hvis man ønsker den mest professjonelle måte å gi testsignaler til sin projektor eller TV kan man investere i en egen signalgenerator. Disse koster en del. Bildet over viser AccuPel 4000 som er en av de mest avanserte på markedet.

Plassering av probe Plasseringen av proben når man måler et TV-apparat er at man plasserer den i senter hvor selve testmønstrene vises. For projektorer er det annerledes da en slik plassering vil føre til at proben selv skygger for bildet.

For å få med hvordan påvirkningen lerretet gir på bildet er det en fordel å plassere sensoren nedenfor lerret på skrått slik at den leser målingene via lerretet. Hvis man ikke ønsker å ta hensyn til lerret, kan man plassere sensor mot projektor et stykke fra linse. Dette gir ofte det beste resulatet da lyset fra lerret blir ofte veldig svakt for nøyaktige målinger.

Annonse