Logo

Bildekalibrering ved hjelp av DVE

Digital Video Essentials er en kalibrerings DVD / HD DVD som er meget populær. I denne guiden går vi gjennom hvordan man bruker denne.

Digital Video Essentials (DVE) inneholder en rekke tester for kalibrering og sjekk av en rekke bildeparametre. DVE er utviklet av Joe Kane som er kjent som en av de virkelige store på kalibrering av videoutstyr. Bildene i denne guiden er hentet fra HD DVD versjonen og justeringene er tatt på en Pioneer PDP-LX508 som er meget godt utstyrt med justeringsmuligheter.

Det er forskjellig hvilke innstillingsmuligheter man har på forskjellige TV-apparater og projektorer slik at det er ikke sikkert du vil finne alle parametrene på din TV/Projektor. Hver instilling gås gjennom med bildeeksempler. Vær obs på at bildene du ser i guiden også er avhengig av din egen PC-skjerm.

Finne frem på DVE Desverre har DVD utgivelsen av DVE en tungvindt menyoppbygning. HD DVD versjonen er heldigvis bedre.

Lysstyrke (brightness) Korrekt lysstyrke er viktig for å få med seg alle detaljer i bildet. For lav lysstyrke vil bety at detaljer forsvinner i det lyse området, og for høy lysstyrke vil bety at ting i mørke områder vises bedre enn tenkt og man får i realiteten dårligere kontrast.

For å justere lystyrken er testbildet nedenfor en utmerket start. Dette bildet består av en tykk bolk i midten med 4 gråtoner fra sort til hvit sammens med 3 stolper på hver side med forskjellig lysstyrke.

Teknikken for å oppnå korrekt lysstyrke er å først justere lysstyrken opp slik at alle stolpene på siden vises. Deretter justerer man ned lysstyrken akkurat til der ned ytterste stolpen forsvinner. Hvis det er slik at du ikke klarer å se den ytterste stripen uansett tyder dette på at din DVD/HD DVD spiller eller TV-apparat ikke klarer å gjengi "sortere enn sort"

Kontrast Kontrast er forholdet mellom det mørkeste i et bilde og det lyseste i et bilde. Med feil kontrast går man glipp av detaljer i lyse og mørke områder av bildet. For å justere kontrasten er bildet nedenfor best egnet av testbildene på DVE platen.

Testbildet består av gråtoner i trappetrinn fra sort til hvitt hvor øvre og nedre halvdel er speilvendt. Ut mot sidene er det 3 prikker på hver side. Det er disse prikkene som man tar utgangspunkt i. Ved å justere kontrasten slik at man får jevne trappetrinn opp til disse punktene har man "korrekt" kontrast.

Nedenfor viser hvordan testbildet ser ut når kontrasten er stilt for lavt.

Her er kontrastens stilt for høyt og detaljer man går glipp av for mye detaljer.

Korrekt kontrast.

Fargejustering Å justere slik at man får korrekt farge er ikke like enkelt som de foregående justeringene. For å få korrekt farger er man avhengig av å bruke fargefilteret som følger med DVE.

Fargefilteret består av 3 filter for grunnfargene rød, grønn og blå. Ved å holde dette foran øynene på enkelte testbilder kan man justere korrekte farger. Testbildet som brukes til fargejustering vises nedenfor. Testbildet består av et hvitt område og 12 firkanter med fargene blå, rød, grønn, gul, cyan og magenta.

Det beste er å starte med den generelle fargejusteringen som stort sett alle TV-apparater og projektorer er utstyrt med. Denne kontrollen styrer mengden av farger i bildet.

Det er best å starte med det blå filteret. Målet er få få bildet slik at det består av en blå skjerm med 6 mørke firkanter. Dette eksemplet viser hvordan det ser ut med for lite farger.

Dette eksemplet viser hvordan det ser ut med for mye farger.

Juster fargemengden til at du har et bilde som ser slik ut.

Når du har fått blått korrekt kan du prøve den grønne filteret. Hvis alt er riktig skal bildet se ut noe som dette. Det kan være nødvendig å justere fargene individuelt for at det skal bli helt korrekt. Vær oppmerksom på at å få justert det grønne helt korrekt er ganske vanskelig på de fleste projektorer og TV-apparater.

Til slutt sjekker man med et røde filteret. Resultatet bør være som dette: Også her kan det være nødvendig å justere fargene seperat.

Overscan Overscan er mengden av bildet som forsvinner utenfor kanten av selve skjermen. De fleste flatskjermer har noe slik overscan, men det er desverre bare et fåtall som kan justere dette. Valget for justering er som regel kalt picture-size eller lignende. På testbildet nedenfor kan man se hvor mye av bildet som forsvinner. Eksemplet her viser at det ca er 2.5% overscan.

Hvis du har kommentarer til guiden, spørsmål om kalibrering ved hjelp av DVE eller ønsker å diskutere temaet kan du gjøre det i den offiselle DVE tråden på forumet. Hvis du lurer på hvor man kan få kjøpt DVE, kan du ta en titt i denne tråden i forumet. Har du spørsmål om kalibrering eller vil diskutere temaet har vi en egen forumkategori for dette. Denne kategorien finner du her.

Annonse